DEBATTEN MELLAN MACRON OCH LE PEN

Debatten mellan presidentkandidaterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen direktsändes på onsdagskvällen, fyra dagar innan det avgörs vem som blir Frankrikes nya president.

Debatten i går klockan 21.00 mellan president Emmanuel Macron och “den ständiga tvåan” Marine Le Pen höll på i nästan tre timmar och var extra intressant att följa för mig den här gången då jag faktiskt kunde hänga med i vad som diskuterades.

Snabbreflektion från min sida:

  • Macron kan verka arrogant och bjöd på otroligt många ansiktsuttryck som genast förvandlades till memes.
Närbild på Emmanuel Macron under debatten.
Macrons memefejs.
  • Le Pen försöker spela på att folket ska tycka synd om henne och även hon skapade starkt meme-material när hon höll upp en utskriven gammal tweet. 
Marine Le Pen.
Le Pen och den analoga tweeten.

Debatten görs inför den andra rundan i presidentvalet nu på söndag, då avgörs det vem som ska ratta Frankrike de fem kommande åren. Jag tippar att Macron går vinnande ur striden, men ingenting är i vanlig ordning självklart. Han ger dock ett bra mycket mer seriöst intryck än sin motståndare, som exempelvis fick stå till svars för att hon lånade pengar av en rysk bank inför förra presidentkampanjen. Macron å andra sidan fick sig en skopa av Le Pen gällande dubbelmoral i klimatpolitiken, då hon menar att hans kärlek till frihandeln är en del i att planeten håller på att dö.

Religionsfriheten och sekularismen debatterades i slutet och det blev inte helt oväntat rätt hetsigt.

Gällande svenska debatter i jämförelse med franska så föredrar jag helt klart de senare. Högre tempo, mer nerv och definitivt vassare formulerat. Dessutom var det en otroligt välproducerad sändning där kameran aldrig låg för länge på en och samma vinkel.

Här kan du se debatten i dess helhet.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *