De franska bacillerna

Innan vi lämnade landet som uppfunnit Vabuari försäkrade fransosen mig om att de franska barnen minsann inte är alls lika sjuka som de svenska. Heller inte lika ofta. Jag ska ärligt erkänna att jag undvek att gå till botten med hans källor, som det brukar heta så spricker en bra story ofta om man granskar den i sömmarna.

Självbedrägeriet var därför rejält tilltaget när vi sommaren 2021 baxade familjen, som då bestod av två vuxna i varierande mognadsålder, liksom en 3- och en 5-åring + hund, söderut.

Skolan drog igång och jag såg fram emot en höst och vinter där det kunde få arbetas i fred.

Kom ihåg, detta var inte långt efter den utdragna covidfesten där det jobbades hemifrån med sjuka (läs milt snoriga) barn var och varannan dag.

Som en av mina närmsta vänner sagt åt mig så många gånger sedan barnens ankomst: “Ha inga förväntningar så slipper du bli besviken”.

Vi kan säga så här – förväntningarna var skyhöga och besvikelsen blev således avgrundsdjup.

Under vårt första år i Frankrike slog vi något slags rekord i antalet sjukdagar. Aldrig har vi avverkat så många antibiotikakurer. Aldrig har jag gjort så många ansatser till att börja träna igen för att tackas av ett halsont eller en feber dagen efter.

Skolans virusinkubator spred den ena pesten efter den andra, inte bara till våra barn, utan till samtliga småfolk som hållits mer eller mindre isolerade under pandemin.

Fransosen själv drabbades givetvis aldrig. Det var bara vi utomsocknes, vi som saknade den franska immuniteten, som fick genomgå det som svenska barn i normala fall klarar av när de börjar förskolan. (Vi fick alltså uppleva detta x 2. Lyllos!)

Det har tack och LOV blivit bättre. Immuniteten verkar vara på väg. Samtidigt som jag skriver detta håller den minsta ungen på att klättra upp från ännu ett feberdike, men det verkar som om de kommer med allt större mellanrum och att de dessutom blir något grundare var gång.

Så lägg detta på minnet om ni fundera på att flytta utomlands med småbarn – förbered er på en immuniseringsperiod som kan pågå bra mycket längre än en svensk standardvinter.

Med det sagt så ångrar vi oss inte ett smack. Tror även, utan några som helst vetenskapliga källor, att detta i slutändan ger oss ett dubbelt så starkt immunförsvar.

Minst.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *