DET BLIR PÂQUES – INTE PÅSK

I dag skulle vi ha åkt till Sverige för att fira påsk med familj och vänner som vi inte sett på väldigt länge.

I dag åker vi inte till Sverige och firar påsk med denna familj och dessa vänner. Det kom ett litet virus emellan.

Som så många gånger förr är det mikroskopiska anledningar som blir anledningen till omkastning av planerna. Sedan covid drog igång sitt segertåg över världen har jag vant mig. Orkar inte ens bli upprörd eller besviken, det är som det är.

Rejäl influensainvasion i barnens skola har resulterat i krasslig treåring och begynnande frossa hos mig. Vi stannar därför här i värmen (26 grader på fredag, hoppas febern är borta då) och firar Pâques på franskt vis. Det innebär bland annat äggjakt i Château de Campagnes park på måndag.

Långfredagen är ingen helgdag här så skola och jobb pågår som vanligt fram till helgen då det två veckor långa påsklovet/chokladintaget börjar.

Största skillnaden mellan påskfirandet i Sverige och Frankrike? Det är färre helgdagar här. Skärtorsdagen och långfredagen är två helt vanliga dagar. Fokus ligger även mer på choklad än på sockriga små påskägg om vi ska prata godis (vilket vi alltid borde).

Den Eviga Svenska Festmaten (Frenchie rullar här ögonen låååååångt bak i huvudet då han inte tycker att svensk högtidsmat är värd namnet), det vill säga sill, ägg, potatis, köttbullar och prinskorv, ses som vardagsmat här. Sillen undantagen – den ses nog mer som ett straff. (Observera att jag ÄLSKAR sill, något jag verkar vara ensam om i den här delen av världen.)

Fransk påskmat är vanligtvis en middag där huvudrätten består av lamm. I vår familj äter vi ytterst sällan, kanske aldrig, lamm så vi får se vad som vankas.

En sak är däremot säker. C H O K L A D E N.

I den här delen av Frankrike är det inte påskharen som skuttar förbi med påskägg, utan godsakerna anländer med kyrkklockorna (les cloches) som flyger till Rom för att sedan återvända med en enorm skörd av chokladägg som barnen sedan får leta efter.

Påsken är ändå bäst. Totalt orimlig. Ledighet, härligt väder, kyrkklockor som rör sig över himlavalvet för att sprida glädje i form av choklad.

Joyeux Pâques!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *