FÖRVANDLA SVENSK BIL TILL FRANSK

Vi tog med oss vår svenska bil ner till Frankrike när vi lämnade Sverige. Orka sälja och köpa en ny. Finns få aktiviteter som är så själadödande som att göra research gällande vilken bil som bäst passar plånbok, familj och smak. Vi håller oss därför med vår Golf kombi från 2011 och hoppas att den rullar i många år till.

Hur som.

Att packa bilen full och korsa Europa var den enkla biten. Väl på plats gäller det att tackla Den Franska Administrationen gällande omregistrering, försäkring, och så vidare. Eftersom vi jobbar bäst med en deadline flåsande i nacken har vi därför inte tagit tag i detta förrän nu när det börjar brinna i knutarna gällande besiktning och utskrivning från Sverige.

Registrera din bil i Frankrike – en lathund

Här kommer därför en lista på hur du kan göra den dagen du vill ta med dig din svenska bil till Frankrike:

  1. Om du gjort en kontrollbesiktning inom de senaste sex månaderna, skåla i champagne! Då behöver du nämligen inte göra en ny. (Detta missade vi givetvis. Drack däremot champagne ändå.)
  2. Om du inte gjort en kontrollbesiktning det senaste halvåret, boka en tid för Contrôle technique på något lämpligt närliggande ställe. Observera att det kan vara otroligt lång väntetid. Att vara ute i sista minuten (som vi) är därför inte att rekommendera om man inte vill behöva åka onödigt långt. En besiktning kostar runt 80 Euro.
  3. Meddela gärna besiktningsfirman innan du kommer att det handlar om ett utländskt fordon. Annars kommer du mötas av en riktig suckfest. Det tar extra lång tid för besiktningspersonalen att ta sig igenom utländska papper (glöm att de kan svenska och oftast inte heller engelska) och det finns inga tidsmarginaler inbakade i deras schema.
  4. Kör inte fel och kom fem minuter för sent. Då får du nämligen vackert vänta till en annan dag (eller månad). Lex moi.
  5. Om besiktningen går igenom – då är det dags att skåla igen. Sedan börjar det roliga.
  6. Gå till Le site de l’État pour vos démarches d’immatriculation – det är här du påbörjar den byråkratiska resan mot ett franskt registreringsbevis.
  7. Dra en lättnadens suck över att du kan fixa det mesta över INTERNET!
  8. OM du har France connect vill säga. Det har inte jag, än, så Frenchie får stå som ägare på bilen här trots att den är registrerad på mig från början.
  9. Se till att ha alla papper redo: bilens registreringsbevis, kvitto på inköp av bilen, besiktningsprotokoll och eventuella andra dokument som kan krävas.

Sedan är det bara att fylla i, vänta, och hoppas på det bästa. Det tar normalt åtminstone en månad att få det franska registreringsbeviset – carte grise – men ingen vet i slutändan när det landar i postlådan.

Ett alternativ är annars att kontakta en bilfirma här i Frankrike, de kan också hjälpa till med detta. Vi hade till exempel kunnat ringa till Volkswagen i närmsta stad, betala dem en slant, och sedan relaxa.  Men var finns det roliga i det?

Fortsättning följer.

Detta är inte vår bil men skulle bra gärna vilja ha en liknande.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *