ETT FRANSKT SPORTLOV

Vy över snötäckt backe i Pyrenéerna
Så länge det finns det snö blir det pulka.

Skolloven här i Frankrike är alltid minst två veckor. Det är ju förstås jättehärligt för barnen! För oss vuxna, kanske lite mindre av en fest då barnomsorgen inte fungerar på samma sätt som i Sverige.

Eftersom skolplikten drar igång vid tre års ålder finns inte systemet med förskola som vi hade hunnit vänja oss vid. Skolan ÄR förskolan. Det betyder att barnen har sportlov, påsklov, sommarlov och höstlov + en hel del övriga lediga dagar som jag inte riktigt har kläm på än – och alla dessa lov ska fungera logistiskt med familj och jobb.

Då Frankrike har över 67 miljoner invånare delas landet in i tre olika zoner, så inte alla har lov samtidigt. (Sommarlovet undantaget.) Det blir tillräckligt trångt på vägarna ändå. Vårt sportlov började den 12 februari slutade i söndags. Till saken hör att läraren i vårt treåriga underverks klass fick covid veckan innan sportlovet drog igång = ingen skolgång den veckan heller för minstingen.

Jag älskar mina barn och allt det där, men att försöka jobba/plugga med uttråkade barn hemma är som alla lärt sig vid det här laget inte ett sömlöst upplägg. Speciellt inte för barnen. Tur då att vi har farmor och farfar och faster och farbror som gärna ställer upp och aktiverar vilddjuren de dagar vi behöver hjälp.

Några aktiviteter blev det i alla fall med hela eller nästan hela familjen:

  • Regnställsparty i det goa regnet som ramade in den första lovveckan.
  • Biobesök i Le Buisson där vi såg Vaillante (Fireheart) i en nästan tom biosalong. Filmen var så bra att hela familjen kunde sitta still i 1,5 timme (!).
  • Cykelrace vid Chateau de Campagne. Favoritlekplatsen.
  • Påhälsning hos Frenchies bror och svägerska som bor i Ariège nära den spanska gränsen. Resan inleddes med en tre timmars gnällfest i bilen, men sedan ordnade det upp sig. Blev till och med lite pulkaåkning i Pyrenéerna! Utforskade även slottet i Foix – minimänniskorna älskar slott. Vi vuxna också. Alltid lyckat!
  • Ponnypromenad i skogen = den absoluta favoritaktiviteten för oss alla. Ungarna älskar hästarna. Jag älskar att ungarna älskar hästarna. Vi var leriga och luktade stall när vi kom hem. Svårslaget!

Nu är det fredag och barnen har varit i skolan sedan i måndags och de var ypperligt glada över att få återvända till kompisar och trerätters gourmetluncher.

Jag klagar inte heller. Sex veckor till nästa lov.

Bäst att jobba undan lite.

Vy över Pyrenéerna
Vi hade nog kunnat hitta ännu bättre ställen, men med barnen får det liksom duga med lättillgängligt och lugnt.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *